תוכן עניינים
לא פעם אנו שומעים בני +40 אומרים: "אני משתמש/ת רק במשקפי קריאה" ולכן רבים נוהגים להפחית במידת מה מחשיבותם של אלה ולתפוס אותם כמוצר שאינו "בריאותי" ולכן ניתן לקנות אותו בראש שקט, מכל דוכן מזדמן.
אז מה נכון לומר על משקפי קריאה?
נתחיל מהעובדות: מעל גיל 40 לרוב האוכלוסייה השריר התוך עיני שאחראי על חדות הראיה מטווח קרוב, נחלש. כך אנו מוצאים את עצמנו מרחיקים את הכתוב עוד ועוד בניסיון לפצות על כושר הראייה שנחלש.
התהליך הוא תהליך פיזיולוגי שידוע בשם "זוקן ראייה" או בלועזית "פרסביופיה"
לתהליך הנ"ל יש פתרון וכמו במקרה של ליקויים פיזיולוגיים שכיחים נוספים, כמו פלטפוס הדורש מדרסים והיחלשות שמיעה הדורשת מכשירי שמיעה, רבים מאיתנו ינסו לקבל את הטיפול הטוב ביותר כדי להרגיש טוב ונוח כאילו הליקוי כמעט ואינו קיים.
כאן אנו מגיעים למשקפי הקריאה. יש את אלה הנעשים על בסיס בדיקה מוקדמת ומותאמים בצורה מיטבית לעיניים (גם אם יש הפרשי מספרים ביניהן), באמצעות לקיחה בחשבון של משתנים כמו עובי העדשות-שלא יכביד על האף, הוספת ציפוי נגד השתקפויות, התאמת עובי וחומר הגלם של המסגרת לאורח החיים של מרכיב המשקפיים.
מנגד, יש את אלה שקונים משקפי ראייה מוכנים, עם מספרים זהים בשתי העדשות, לא מתחשבים במרכזי האישונים, ללא ציפויים המחדדים את הראייה, אך מגדילים את הכיתוב. השימוש בעדשות כאלו צריך להיות זמני מאוד ולא עבור משקפיים קבועים- למשל אם עולים על טיסה ושכחנו בבית את משקפי הקריאה.
על פי רוב, משקפיים לקריאה – מוכנים נקנים מחוסר מודעות לחשיבות הנושא, מטעמי חסכון בכסף וחוסר ניסיון עם משקפי קריאה שנעשו בקפידה לפי מרשם.
פתרונות קריאה מתקדמים ו…מה עם המחשב?
מטבע הדברים אם אנו קוראים מתוך ספר, טלפון סלולארי או תפריט במסעדה, המרחק יהיה דומה ועל כן המספר של המשקפיים יהיה זהה. אך מה אם נרצה לקרוא מלל מתוך מסך המחשב או את ה- WAZE בצג המכונית? הו אז המרחק שונה באופן משמעותי ועל כן המספר ישתנה.
לשם כך נוצרו 2 פתרונות מרכזיים:
- משקפי אופיס – משקפיים המאגדים בתוכם את מרחק המחשב, מרחק ממוצע של אדם היושב בקרבתך והמרחק הקצר של קריאה מתוך ספר, צג טלפון חכם וכו'. משקפיים אלה הם פתרון מצוין למי שעובד במשרד, מבשל במטבח או משחק קלפים למשל.
- משקפי מולטיפוקל – אלה הם משקפיים המאגדים את מרחק הביניים (מחשב) ו"מרחק הקריאה". זהו פתרון מצוין למי שצריך להרכיב משקפיים "עם מספר", לראייה לרחוק (גם אם המספר קטן), מי שנוהג ברכב ורוצה לכסות את כל המרחקים (גם אם אין לו מספר למרחק), מרצה המעוניין לראות את הקהל, כמו גם את הכתוב בדף המידע שמונח על השולחן לפניו ועוד ועוד דוגמאות מהחיים. לקריאה נוספת אודות משקפיים עם עדשות מולטיפוקל>
לסיכום – מתי מומלץ בחום שלא להסתפק ולרכוש משקפי קריאה לפי מרשם?
ישנם מספר מצבים עיקריים בהם רצוי מאוד שלא להתפשר על משקפי קריאה "מוכנים" (כאלה שניתן לקנות במגוון ענק של דוכנים, "חנויות כל בו", חנויות פארם וכדומה) והאפשרות הבריאה והנכונה יותר היא ללכת לחנות אופטיקה ולרכוש משקפי קריאה מותאמים לעיניכם.
המצבים האלה הם:
- קיים אצלכם שוני במספר (ה-+) בין שתי העיניים- כל אחת במספר אחר.
- יש לכם "צילנדר" נוסף על מספר המרשם.
- אורח החיים שלכם אינו מאפשר לכם הסתפקות בעדשות ומסגרות משקפיים פשוטות- למשל אם אתם צריכים לשלב את הראייה לקרוב (קריאת מסמכים וכו') עם ראייה לטווחים רחוקים יותר, למשל כמו בדוגמה שנתנו קודם לכן במאמר, של מרצה באקדמיה אשר זקוק לראות את הניירת שלפניו מחד ואת הפרצופים של הסטודנטים שהוא מלמד מנגד.
התאמת משקפי קריאה לפי מידה, בחנות משקפיים מקצועית, יספקו לכם מוצר איכותי יותר- העדשות יהיו טובות ומדויקות יותר, המסגרת איכותיות יותר (עשויה מחומרים אמידים יותר למשל, כמו אלומיניום משובח), מרחק המוקדים יהיה מדויק יותר ובשורה התחתונה, אתם תיהנו ממשקפיים שככל הנראה ישרתו אתכם נאמנה לאורך זמן רב יותר.
להתייעצות ורכישת משקפיים לקריאה, חייגו אלינו, בקרו אותנו בחנות או מלאו את טופס יצירת הקשר שלפניכם😎